New residential scheme transforms warehouse into micro garden city

Salusbury Road – a new development of 34 homes by Ben Adams Architects – has received planning permission.

Overlooking the Paddington Old Cemetery and located next to Queens Park, the project – 40 percent of which will be affordable housing – sees the bones of a 1930s furniture depository retained whilst creating a landscaped oasis to the rear and a series of interconnected walkways and terraces inside.

The existing building wears its architectural history on its sleeve. Many original decorative features remain on the main street facade, including pilasters, frieze and window surrounds. The scars of Second World War bomb damage are still evident to the rear and the proposed development is characterised by a series of sensitive additions and careful alterations, including large windows and varying brickwork.

The architects seek to celebrate both the building’s noble industrial heritage and explore how it can respond to the needs of 21st Century living.

Two new floors will be added to the building, raising it to the same height as its neighbours with homes ranging from studios to 3-bed family-sized duplexes offering an enviable variety of living spaces in a highly desirable West London location.

Each home will be accessed by a series of elevated walkways set within an internal landscaped courtyard, which also contains the ruined walls of the existing building and allows natural light to pour into the interior spaces.

In addition to the internal courtyard, all dwellings on the ground, second and third floor will have private terraces, the building is set back along the street edge to include refined planting and the rear of the development will boast a lush communal green space and rain garden designed by landscape architects, FFLO. This carefully considered approach to green space, coupled with unobstructed views over nearby Queens Park and Paddington Old Cemetery, will make the development a rare urban oasis.

Ben Adams, Director at Ben Adams Architects commented:

“We like to explore the many ways in which a new residential project brings a neighbourhood to life. Working in part with an existing building is complex and its constraints give us poetic opportunities for better design.”

James Fox, Director at FFLO commented:

“Our focus was to create a verdant landscape to be used and enjoyed: little private terraces projecting out in to the communal garden; front gardens screening views to the street from the bay windows; tables of plants and pots in the communal courts; a walk through tree ferns and densely planted sumac trees to collect a bike.

“The design is loose, permeable, and fragmented at ground level, with ferns, tree ferns, and sumac forming a belt of planting that surrounds the building and embeds it in the gardens.”