Greenwich car park transformed into starter homes

As part of estate owner Greenwich Hospital’s plans to enhance and improve the town centre and create homes for the urban village with more local residents, Trehearne Architects has delivered a development of new townhouses and apartments on Old Woolwich Road, which are available to rent.

The development of four two-bedroom townhouses and three two-bedroom apartments is situated in a quiet corner of Greenwich just off Park Row and Old Woolwich Road. Built on a small patch of land that was previously used as a car park, it is just a stone’s throw from Maze Hill station, Greenwich Park, the riverside and the historic town centre.

Located in the Greenwich Park Conservation Area, within the World Heritage Site and in the shadow of Christopher Wren’s Royal Naval College and Trafalgar Quarters, both part of the Greenwich Hospital estate, the homes have been sensitively designed to be in keeping with the area’s traditional architecture. Its facades are stylishly simple and blend with the classic Greenwich vernacular, comprising contrasting yellow and blue-grey London brickwork, decorative brick detail and elegant glazing, including roof lights to maximise natural light. Each home also has access to a large roof terrace.

Keith Møller, a partner of Trehearne Architects and project architect for the Old Woolwich Road scheme, comments:

“The Old Woolwich Road development was designed to add to the local housing stock, by making better use of what was a car park and putting homes back into the town centre. The challenge was to create a design, which sat contextually amongst its varied neighbours. Replicating the height of the adjacent, existing residential buildings, the larger corner apartment block was given a sense of scale and proportion by a pattern of brick banding, reflecting the design of the Victorian building opposite. Simple architectural features and the use of brick detailing, inspired by the local vernacular, provide a sense of identity to each of the dwellings. The accommodation comprises seven units, including a ground level apartment designed for wheelchair users.”

Gillie Bexson, Property Portfolio Manager, Greenwich Hospital, comments:

“This was the first new-build project that Greenwich Hospital had undertaken since the 1950s so it was important to get it right, particularly as there is so little modern housing stock in this location to compare with the listed housing stock that is more typically available in Greenwich town centre. We are delighted to see completion of the works and look forward to seeing tenants move in.”

The development has achieved Level 3 of the Code for Sustainable Homes. The construction is traditional brick and blockwork, including internal partitions, to provide an increased thermal mass, with the walls, roof and glazing specified to a high thermal performance. The buildings are naturally ventilated by openable windows and rainwater is harvested in water butts for use on terraces and in courtyards. To encourage ‘at-point’ recycling, designated recycling and composting bins are installed within every unit. All materials were sourced from the UK and recycled composite decking, rather than hardwood timber, was used for the terrace areas.