David Collins Studio announces launch of One Canada Square restaurant and bar

Designed by David Collins Studio for ETM Group, One Canada Square Restaurant and Bar is a contemporary European restaurant and cocktail bar within the ground floor lobby of the César Pelli-designed One Canada Square, Canary Wharf’s landmark building.

The David Collins Studio design works with the grand postmodern aesthetic and materials of the vast lobby to delineate an intimate, glamorous space. The design elegantly exemplifies The Studio’s extraordinary capacity to reinvent and reinterpret the past to create interiors that feel simultaneously contemporary and established.

The Studio drew inspiration from the 90,000sq/ft of Rosso Levanto marble that clads the 36ft high space, using a palette of British racing green, deep red leathers and Verde Imperial marble set against dark wood.

Three slender columns centre the space and are a geometric counterpoint to a pair of floating, crossing staircases. This provides a focal point leading from the polished pewter bar to the more intimate mezzanine Macassar bar and dining area.

Bespoke furnishings are inspired by vintage car designs with ribbed upholstery and contrast piping, whilst herringbone-veneered tabletops complement the smoked-oak floor. In contrast, the exposed steel grid of the ceiling and chrome light fixtures are a witty reference to an industrial early-90s aesthetic.

Simon Rawlings, Creative Director, David Collins Studio:

“One Canada Square presented an intriguing challenge for The Studio. The iconic stature of the original lobby and particularly its bold use of Rosso Levanto marble, was not immediately conducive to an intimate dining experience. However, our approach always begins with the pre-existing fabric and status of the building, and in this instance we looked to the rigorous, post-industrial designs of the early 1990s and married them to a softer dining aesthetic complemented with classic brasserie details.

“Through a collaborative process with ETM and with the history of the building we have created a restaurant that is definitively of its place yet contemporary and in keeping with Canary Wharf’s enduring status as a global financial centre.”