Vecta wall linings give the perfect finish at London South Bank University

More than 150 sq.m of Vecta aluminium wall lining and a feature bulkhead have been manufactured and installed by Encasement as part of the £multi-million creation of London South Bank University’s (LSBU) award winning Student Centre.

Hawkins\Brown architects, transformed an undercroft car park and first floor refectory space into a bright and vibrant hub, which brings together all of LSBU’s non-academic, social and pastoral support services for students while also forming a new main entrance into the campus from Southwark’s Borough Road.

The dramatic transformation of the building’s interior is supported with the use of Encasement’s precision Vecta wall lining, bulkhead and interior cladding solution within the foyer, office areas and main staircase which incorporate complex geometries and a recessed handrail pocket within the design.

As the specification demanded that the wall lining used concealed fixings and all joints should be virtually invisible, Encasement measured and hand made each of more than 300 separate 3mm thick aluminium panels, each of which was different, to ensure that they fitted perfectly on site.

Prior to installation, Encasement also finished every stairwell and bulkhead panel with a PPC coating to give the effect of an anodized finish, which not only integrated with the contemporary interior design scheme, but was also more cost effective.

The project web gallery can be viewed here.