Silver House wins awards from the RSAW and RIBA Wales 2017

The latest house building statics shows that 168,000 homes were completed in 2015/16, whilst 172,000 homes were started. This means the annual rate for planning permissions is now running at around a quarter of a million permissions per year.

In order to achieve successful planning permission the new home must relate to its surroundings, through materials used or design, this is the first battle new builds go through.

Hyde + Hyde architects designed a family home to incorporate the region’s tradition of dry stone walling. The brief was simple: to provide a deeply personalised and contextual home that would accommodate the clients’ work/life balance as they relocated back home from London.

The award winning new build home is located along a coastline on the Gower Peninsula, South Wales. It has been described by the RSAW Judges as “a very elegant and thoughtful piece of architecture, having great conceptual clarity and rich with ideas. It’s clever use of stone; timber, steel and glass, makes a clear and strong statement equally as a welcoming family home.

Silver House creates an ultimate indoor outdoor living experience using slim framed sliding glass doors and frameless glass balustrades to merge the internal living spaces with the outside across both levels. By merging the two it enables one large open space perfect for maximising the use of an outdoor living spaces and balconies, whilst creating the illusion all year round that the internal living spaces are larger and more spacious. Kristian Hyde says:

“Now complete and the spaces real, it’s a joy to see our clients dwelling in their new low carbon home maximising their views of the sea through the large elevations of glazing.”

IQ Glass are understandably delighted to have been involved with the glazing design of this perfectly curated home designed by Hyde+Hyde Architects and to have seen it evolve.

Comments from RIBA judges:

“The precision of cast glass planks are set adjacent to the visual softness of timber panels. All of elements are carefully juxtaposed to form a subtle, but still dynamic, composition.”

Awards

  • RSAW Client of the Year Award 2017
  • RSAW Building of the Year Award 2017
  • RSAW Welsh Architecture Award 2017
  • RIBA Regional Award Wales Winner 2017